Остри спорове в парламента отложиха разглеждането на промените в Изборния кодекс

...
Остри спорове в парламента отложиха разглеждането на промените в Изборния кодекс
Коментари Харесай

Остри спорове в парламента отложиха промените за връщането на хартиената бюлетина

Остри разногласия в Народното събрание отложиха разглеждането на промените в Изборния кодекс за петък, с които се  планува връщането на опцията да се гласоподава и с хартиена бюлетина, с изключение на с машини. 

Милен Матеев от " Продължаваме промяната " изиска отпадане на точките, свързани с Изборния кодекс , тъй като промените още не са влезнали в комисии и липсват мнения, както и публично разискване.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи го отвърна с думите: " С поредност от дейности и бездействия предишния път този значим законопроект не бе задвижен напред. Дали е извършено публично разискване приказва обстоятелството, че бяха събрани няклко стотин подписа в поддръжка на това. Ако не разбирате, че няма доверие в този метод на гласоподаване, значи не разбирате нищо. Няма доверие. Затова ще бъде разискван в зала ", настоя той. 

Така в крайна сметка измененията в Изборния кодекс останаха в дневния ред за петък като " за "  отпадането им с изключение на " Демократична България " и " Продължаваме промяната " гласоподаваха " Български напредък " и " Възраждане ".

Междувременно стана ясно, че   " Продължаваме промяната " се отхвърля от номинациите на Радостин Василев и Иван Христанов за ръководители на парламентарните комисии по спорт и земеделие.  Вместо някогашния зам.-министър Христанов от Политическа партия оферират Росен Костурков да оглави Комисията по земеделие. От групировката се отхвърлят от борбата за Комисията за децата, младежта и спорта и издигат кандидатурата на юриста Васил Стефанов за ръководител на Комисията по правата на индивида и вероизповеданията. От Движение за права и свободи резервират номинацията на зам.-председателя на партията Халил Летифов да управлява спортната комисия, съобщи БНР.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия пък предложи отпадането на т. 4 за военна помощ за Украйна и т. 8 - за капиталовите разноски за новите 8 изтребителя. Според социалистите в обществото няма консенсус за оръжията, а единствено за филантропичната помощ. Предложението им обаче не бе признато. 

После пристигна време и на тематиката за бюджета.  От Политическа партия приканиха служебния кабинет да внесе в Народно събрание бюджет за 2023 година. " Финансовото министерство заяви, че има 3 готови плана за бюджет за следващата година. Призоваваме ги да внесат най-малко един от тях, а ние, народните представители, ще поемем своята част от отговорността и ще създадем нужните промени, предстоящи от българските жители. Не знаем какъв брой време ще отнеме съставянето на постоянен кабинет. Не одобряваме решението на служебния кабинет да заложи ориста на българските жители и бизнес на политическата рулетка ", каза  Искрен Арабаджиев от Политическа партия. 

" Решението на служебното държавно управление да внесе удължение на бюджета за 2022 година е вярно ", коментира  Петър Чобанов от Движение за права и свободи , който е ръководител на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Според него, решението да се внесе закон, който продължава действието на политиките, заложени в бюджета за 2022 година, е краткотрайно решение, в което Народното събрание ще се опита да съобрази всички потребности, тъй че хората да посрещнат зимата и да я преживеят умерено. 

Нямаме време за губене във връзка с бюджета, хората чакат действителни решения за живота си ", съобщи в коридорите на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на импортираното от служебния кабинет предложение за удължение на действието на Бюджет 2022 и през идната година.

Тя акцентира, че очертаващият се недостиг е поради разноските за военни самолети. " Тези задължения, които се обрисуваха съгласно служебния финансов министър, за нас бяха поемането на задължения за самолетите. От там идва, а не тъй като сме оставили неприятно завещание. Просто служебният кабинет реши, че приоритет на това държавно управление – новите осем F-16 и десетте " Грипен " -а. А те са към 5-6 милиарда От там има това изхвърляне, че ще има огромен дълг и недостиг ", уточни Нинова. 

От парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България "  имат възражения към така наречен удължителен закон и упорстват за промени сред първо и второ четене. От Българска социалистическа партия към този момент са изпраили писма за срещи с всички парламентарни групи за ограниченията в бюджета. Ще се прецизира дали диалозите да са сред управления или сред излъчени специалисти. 

" В бюджета би трябвало да се вършат промени след експертно разискване. Можеш да правиш оферти за повече запас в обществената политика, само че би трябвало и обоснование за това. България би трябвало да има постоянна както обществена политика, по този начин и да има положителни самолети ", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

Според него, в момента предлагането на служебния кабинет е най-хубавото, защото е доста рисково в моменти на предизборна акция, която показват партиите в този момент, да се структурира бюджет. " Плюс това най-хубавият вид е зад един импортиран бюджет да стои постоянно държавно управление с явен небосвод. Дотогава предлагането на служебното държавно управление, удължение на настоящия бюджет до април 2023г. е най-хубавото решение ", добави Дончев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР